top of page
Blog: Blog2

Plezier ervaren vs Gelukkig zijn

Bij genot denk je misschien aan sex,  chocolade, aan roken of eten of aan bijvoorbeeld een exotische cocktail.

Marketing bureaus doen er echt alles aan om ons te doen laten geloven dat we blij worden als we bijvoorbeeld Coca Cola in ons leven hebben. Dan hebben we vrienden, met wie we tot laat op het strand onder het genot van Cola feesten en plezier hebben. Gelukkig zijn. Of snoep op de werkvloer, daar krijg je leuke collega’s van. En, dat geldt ook voor het beeld dat we voorgespiegeld krijgen van vrouwen op voornamelijk Instagram. Borsten en billen.. Nu ja, eigenlijk bijna ieder lichaamsdeel is zichtbaar en ook hier worden we door de media voorgeschoteld dat vrouwen plezier betekenen en zich op een bepaalde manier moeten kleden.


Sex sells nu eenmaal. 


Maar interessant is dat dit een kort vreugdegevoel doet opleven in het lichaam en in het brein met het vrijkomen van o.a. endorfine. Helaas is het niet een houdbare toestand van het lichaam en het brein en is dus al gauw weer een zelfde ervaring gewenst. Dan is het ook niet zo vreemd dat mensen verslaafd zijn aan winkelen, koffie, drank, roken.. name it. Voel je je ellendig dan ga je shoppen, chocolade, snoep eten, roken, drinken… etc etc

Eigenlijk allemaal kortstondige rush toestanden die de pleasure toestand in het brein en lichaam aanzetten, maar long term niet tot een gelukkig leven leiden. En, niet gezond blijken voor lichaam en geest - het leven.

"Gelukkig voelen" omvat zoveel meer en is in het lichaam en in het brein te meten als een langdurige toestand, die te omschrijven is door een combinatie van woorden als “blij”, “dankbaarheid”, "gezegend", “euforisch”, “gezond”, “dolgelukkig”, “in de zevende hemel” etc etc.

Wat blijkt echter dat het lastig voor mensen is om te kiezen om echt een gelukkig leven te leiden. Het brein is neurologisch namelijk zo opgebouwd dat nu eenmaal dit voorgeprogrammeerde beeld ontstaat. Een beeld gericht op pleasure. Dat gebeurt al van kinds af aan, als je je ouders ziet relaxen met een kop koffie en zeggen “even tijd voor mezelf - eindelijk een rust moment”. De associatie in het hoofd over koffie wordt gemaakt dat koffie rust biedt. Daarnaast stralen de koffiereclames rust uit en heeft het ook weer dat zogenaamde sex appeal. Koffie en rust zijn nu in het brein neurologisch onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoek je rust, drink je koffie en heb je ook nog een flirt bij het koffiezetapparaat. 




Goed nieuws! Neuroplasticiteit heeft aangetoond dat nieuwe verbindingen gemaakt kunnen worden en oude verbindingen kunnen “verdwijnen”. Want, in het leven gaat het mijns inziens toch echt om een gelukkig leven, waarbij ik zelf kies wat en wanneer ik kies in plaats van door mijn onderbewuste geleid te worden. Door korte rush momenten van plezier. Mensen zoeken niet voor niets en masse op Google  naar inzichten om tot een echt gelukkig leven te komen.

Bewustwording en wetenschap over het brein en energie is hierbij cruciaal. Verandering is dan ook echt structureel te maken, waarbij je zelf bepaalt en kiest wat wel en wat niet te doen, te voelen en te ervaren.




65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page