top of page
Blog: Blog2

Het brein is er niet om je gelukkig te maken

Updated: Apr 20, 2021



Dat klinkt wellicht een beetje cru. Maar als je naar de fysiologische rol van het brein kijkt, heeft het eigenlijk maar 1 opdracht. En dat is er voor te zorgen dat je blijft leven. Of je nu gelukkig bent of niet.

In eerdere blogs heb ik al verteld dat als het brein op een gegeven moment gewend is aan een bepaalde situatie, al is die nog zo ongezond, er alles aan zal doen om je in die situatie te houden. Denk maar aan verslavingen, routines, negatieve gedachten etc. etc.

Daarom is het van cruciaal belang om kinderen al op jonge leeftijd het verschil te leren en te leren herkennen wat homeostasis (balans) van het brein, hart en lichaam is en wat een stress situatie (uit balans) - volgens het brein, hart en lichaam - is. 

Als je namelijk is een stress situatie zit -door bijvoorbeeld langdurige negatieve gedachten ontstaan, of door blootstelling aan straling etc. - is je amygdala in je brein vergroot. Wat zoveel betekent dat je fight en flight response aanstaat, cortisol toeneemt, en het hormoon oxytocine (het knuffelhormoon) wordt onderdrukt. Dit is overigens heel logisch. Stress betekent namelijk overleven. Dus vechten (fight) of wegrennen (flight). Dan is er echt geen tijd voor een dikke knuffel, aanhankelijkheid of een goed gesprek.


Maar oxytocine is wel een heel belangrijk hormoon voor onze gezondheid.

In 2003 werd namelijk ontdekt dat dit hormoon ervoor zorgt dat het ontstekingselementen in je bloed afremt, waardoor het lichaam sneller kan helen.

Dat is o.a. de reden dat mensen in stress, niet alleen gemakkelijker ziek worden, maar ook minder snel beter worden.  

Dit wetende is de vraag: Hoe kunnen we dit proces omkeren? Dat het brein vanuit een stress situatie naar de homeostasis, balans situatie gaat en oxytocine weer zal toenemen? Zoals mijn clienten weten zijn er allerlei aspecten die je versneld naar een positieve staat brengen met focus, gezondheid en succes. 

Een van deze cruciale stappen is in 2009 wetenschappelijk onderzocht namelijk de rol van visualisatie. Door het visualiseren van positieve dingen, bijvoorbeeld een gezond lichaam, blij met je werk, kinderen die blij naar school gaan etc., gaan de spiegelneuronen in het brein aan en neemt het gelukshormoon oxytocine toe. Door dit op geregelde basis te doen, went het brein aan deze nieuwe status met de daarbij horende positieve emotionele en fysiologische aspecten.

Wil je hier meer over weten of zelf ervaren hoe je versneld het leven kan gaan leiden waar je van droomt, maar je wellicht nog niet in bevindt. Of wil je dat het team waarvoor je verantwoordelijk bent weer vol enthousiasme, energie en spirit er tegen aan gaat, meld je dan aan voor een van de volgende events of stuur een mail voor een coaching op maat : mastering@catheleyne.com



65 views0 comments

Recent Posts

See All

Stress

bottom of page